OSline Blog

Blog a felhasználóbarát, szép, és stabil operációsrendszerekről.

Kommenteeelsz!

  • osliner: letrehozol egy virtualis gepet, engedelyezed a cd-t, aztan elinditod, es feltelepited ra az xp-t m... (2009.12.06. 19:27) Szükséged van néhány, csak windowson elérhető programra Ubuntun?
  • The User (törölt): @speed: Ez az egész nonszensz. Aki itthon vesz Apple terméket, az vagy nem tud mit kezdeni a pénzé... (2009.11.26. 17:02) Nem drága a Mac - 880 vs 1200?
  • Roy: A probléma megoldódott, kiírtam telepítettem és most működik, de még csak liveosan. (2008.12.08. 21:06) Ubuntu 8.10
  • osliner: a letoltott zip tartalmat bemasolod a home mappad .themes konyvtaraba. A .konyvtarakat a ctrl+h me... (2008.11.25. 07:59) Osliner Ibex Concept 2nd revision
  • osliner: Felreertettem, valami ujabb trollkodasra gyanakodtam :) elnezest. Ez esetben orulok hogy ezzel is ... (2008.11.15. 16:09) Valsag es a linux

Írások

Last.FM

2007.12.02. 23:15 osliner

OSX Leopard vs Ubuntu Gutsy Gibbon


OSX Leopard 300 újitással, mostanában jelent meg. Elsőre úgy tűnt igazábol inkább csak egy service pack, nincsenek akkora újitások mint a Tigerben voltak, de használatban tényleg hasznosak, jól sikerült, az apple felhasználóbarát ötletei megint jól szerepelnek.

Összehasonlítjuk az Ubuntu Gutsy Gibbonnal.

Fontos előre leszögezni, hogy a Gutsy Gibbont Compizzal használjuk, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint, amit az OS X-nél Quartz néven valósítottak meg, a 3d-s megjelenést és az ehhez kapcsolódó funkciókat teszi elérhetővé, külön a videokártyát használja ez is. Automatikusan be van kapcsolva, ha a számítógépünk rendelkezik a megfelelő videókártyával, de természetesen ki is lehet kapcsolni, akkor viszont nem csodálkozunk, hogy nem működknek otthon az itt leírtak..

na szóval:

Mindkét rendszerben megtalálható a Tigerben bemutatkozó Expose (Ubuntu Gutsyban Scale) trükk, ami akkor hasznos mikor sok ablakunk van nyitva, ekkor szépen lekicsinyítve,  egymás mellé rendezi az összeset, így átláthatóvá téve azokat, valamint rá is lehet Zoomolni valamelyikre, majd kiválasztani, amelyiket kerestük.


tiger expose


ubuntu gutsy gibbon

Több munkaterület a linux kiadásokban már régóta létező fogalom, ez is igazából a Compiz óta ilyen látványos, bár a kockaforgatásának különösebben, a látványon kívül haszna nincsen:


munkaterület kocka az Ubuntu Gutsyban

Aminek viszont van, azt szépen megvalósították az Applenél is, így most már az OSX júzerek is csoportosíthatják szépen a munkafolyamatikat különböző területekre. Applenél SPACESnek hívják, Ubuntuban Workplaces és EXPO a munkaterületváltó neve. Elsőre ez nem tűnik olyan fontos dolognak, de miután megszoktam, és soha nincs egy zsúfolt képernyőm, hamar a rabja lettem..

Hasonlóan lehet váltogatni a munkaterületek közt mindkét rendszerben, szabadon át lehet húzogatni az ablakokat így:


OS X Spaces


Ubuntu Expo DesktopWall

Na aztán az Apple feltalálta a spanyol viaszt, még az első OS X-ben jelent meg ha jól emlékszem, ezt is elsőként, mint mindent természetesen, szóval OS X-ben is van tálca, mint a windowsban, kicsit csili-vilibb, és docknak hívják.
Amúgy tényleg jó, jól néz ki, bár annyival többet nem tud, viszont a szorgos linux programozók ezt elég hamar le is másolták, több megoldás is van, én az AWN dockot ajánlom leginkább, főleg, hogy lehet rá telepíteni ezerféle appletet is, szóval mindent tud.

Leopardban ezen a dockon megjelenik a Stacks funkció, ez nekem nagyon tetszik, tulajdonképpen egy link egy mappara, ha rakattintunk kihányja az asztalra a mappa tartalmat, így például a letöltéseink, szépen gyorsan hozzáférhetők.
Ez van ugyanilyen funkcionalitással Ubuntun is az AWN Dockban.
így néznek ki:


OSX Stacks


Ubuntu Gutsy AWN Dock Stacks

És végül, de nem utolsó sorban amit elsőre kifelejtettem, pedig nagyon fontos van OS X-ben a Dashboardon Widgets, Vistan Gadgets, Ubuntun Screenlets a Widget Layeren.
A külön layernek én annyira nem látom hasznát, meg úgy általában sem az egésznek, pedig sokak kedvencei a widgetek, nálam nem verik ki a biztosítékot.

Na, de azért ne gondoljuk, hogy minden van ám itt is ott..
Apple részéről ugye: Quicksilver/spotlight az Apple csodafegyvere, nagyon jo kereső, nagyon jó program ráadásul jól integráltak az egész rendszerbe.
Van hasonló Ubuntun: Tracker vagy Beagle kereső motorok, ki mit szeret, szerintem tracker.. és a Deskbar Applet, nagyon jók, piszok gyorsak, de azért a Spotlight az spotlight..

Aztán az OS X Fájlkezelője a Finder, ami tényleg mindent tud, a Leopard óta QuickView-val, ami segítségével, könnyen gyorsan betekinthetünk bármilyen fájlba.

És a nagy újítás a Leopardban a Time Machine, nagyon könnyen kezelhető alkalmazás, amivel régebbi fájljainkat állíthatjuk helyre. Nem mesélnék róla sokat ki kell próbálni, jó dolog, nem lesznek többé elvesztett adatok, ki kell próbálni. Volt ilyen eddig is,de nem ilyen könnyen kezelhető felhasználóbarát környezetben, ez az, amiben az Apple nagyon erős.


OS X Time Machine

Ubuntusok se féljenek, érkezik a megoldás: TimeVault néven, funkcionalitásában megegyezik, de egyenlőre még nem olyan csili-vili, hamarosan megjelenik.. várja mindenki.


Ubuntunak viszont ott van a synaptic, képzeljük el, hogy nem kell minden programunknak külön figyelnie a legfrissebb kiadásokat, vagy, ha a program nem figyeli magától, akkor nekünk nézegetni mikor jött ki újabb, milyen javítások vannak, hanem ezt megcsinálja helyettünk egy program, az összes telepített alkalmazásunkra, mindig mindenből a legfrissebb legjobb verziónk van. (naponta jön frissítés vagy javítás valamihez),
vagy esetleg, van valami problémánk amire keresünk egy programot, ráklikkelünk a menüpontra, amiben egyszerűen keresve megtaláljuk a megfelelőt és körülbelül 3 perc alatt letöltötte és fel is telepítette.
Olvashatunk elötte rövid leírást, vagy, hogy más felhasználok, hogyan értékelték egy 6-s skálán. Nem kell a netet böngészni és ostoba telepítőkön kattintgatni..


Hozzáadás/eltávolítás...


És, ami a legfontosabb: rohamosan fejlődik, mint, ahogy azt fentebb is írtam, naponta jön frissítés, félévente megjelenik az új kiadás (az Ubuntu filozófia része), és ingyenes..
Mintm azt lehetett látni lehetett bármi megjelenik egy másik rendszerben és jó azt pillanatok alatt megoldják az Ubuntuban is.. érdemes rá odafigyelni.

Folyt. köv. máskor
 
 

7 komment · 1 trackback

Címkék: windows linux szoftver osx ubuntu


A bejegyzés trackback címe:

https://osline.blog.hu/api/trackback/id/tr40250213

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cett blogja 2008.01.12. 03:57:40

Váltás Linux-ra: ABEV az utolsó összetevő"Két napja azonban a hazai informatikai portálok mástól se hangosak, csak hogy az APEH kiadta az ABEV (elektronikus nyomtatványkitöltő) programjának Linux-os verzióját. Nosza, gyorsan fel is telepítettem (a gyorsan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.06. 01:21:20

Ubuntu-ban ha a rendszer része az adott csomag, akkor jön hozzá frissítés és javítás, de pl. újabb programverzió nem, arra kell fél évet várni (bár mondjuk erre való a backports tároló, meg a getdeb.net, ha valaki nem akar forrást fordítani).

osliner 2007.12.06. 14:15:23

Köszi az észrevételt, való igaz.
Ahogy láthattad, mindenről csak röviden írtam, egy kis összefoglalót, de akkor tegyük hozzá hogy be kell kapcsolni a backports tárolókat, és érdemes mindent csak tárolókból telepíteni, ha szeretnénk, hogy figyelje.

Feri 2007.12.17. 14:46:30

Szuper a blogod, csak jobb lenne ha a képek a bejegyzésekben nagyíthatóak lennének, hogy az ember közelebbről is megnézhesse őket pl. Thumbnail-ra katt és hopp előjön 1024*768-ba.

osliner 2007.12.17. 15:30:52

Mit szeretnél pontosan látni?
Szerintem amirol csatolom a kepet, azok latszanak eleg jol, latszik a stacks, hogy kijon az asztalra, hogy a munkaasztalokat hogy rendezik egymas melle.

Az a gond, ha nagyban csatolnam a kepeket, akkor állandóan retusálnom kéne a személyes dolgaim megörzése érdekében.

Ha azonban a megjelenésre vagy kiváncsi, akkor nagyobb felbontásban láthatod az Ubuntu külső bejegyzésnél!

Remélem sikerult megvalaszolni mindent,
udv

Lali_ 2007.12.20. 19:23:28

Szia, király cikk. Azt nemtudod, hogy az AWN Dock-nál hogyan lehet azt csinálni, hogy úgy kinyiljon egy mappa? Ha ráhuzok valamit, akkor csak egy sima hivatkozást csinál és nem nyitja ki

osliner 2007.12.20. 19:45:18

De, tudom, az ubuntu forumon ahol ezt a kerdest feltetted valaszoltam is, de leirom ide is, le kell tolteni a pluginokat is a synaptocban awn core applets bzr neven vannak azt hiszem de ha rakeresel h avant biztos megtalalod. ha letoltotted akkor az awn beallitasainal az appleteknel add hozza a stacks appletet! ekkor kiteszi a dockra, ott kattints jobb gombal es a propertiesnel meg tudsz adni egy mappat amelyiket figyelje!!!

ha nem megy, pontositsd hogy mi nem es meglatjuk.

Lali_ 2007.12.20. 21:31:12

tényleg :) köszi, sikerült megcsinálni, jupiiiii
süti beállítások módosítása