OSline Blog

Blog a felhasználóbarát, szép, és stabil operációsrendszerekről.

Kommenteeelsz!

  • osliner: letrehozol egy virtualis gepet, engedelyezed a cd-t, aztan elinditod, es feltelepited ra az xp-t m... (2009.12.06. 19:27) Szükséged van néhány, csak windowson elérhető programra Ubuntun?
  • The User (törölt): @speed: Ez az egész nonszensz. Aki itthon vesz Apple terméket, az vagy nem tud mit kezdeni a pénzé... (2009.11.26. 17:02) Nem drága a Mac - 880 vs 1200?
  • Roy: A probléma megoldódott, kiírtam telepítettem és most működik, de még csak liveosan. (2008.12.08. 21:06) Ubuntu 8.10
  • osliner: a letoltott zip tartalmat bemasolod a home mappad .themes konyvtaraba. A .konyvtarakat a ctrl+h me... (2008.11.25. 07:59) Osliner Ibex Concept 2nd revision
  • osliner: Felreertettem, valami ujabb trollkodasra gyanakodtam :) elnezest. Ez esetben orulok hogy ezzel is ... (2008.11.15. 16:09) Valsag es a linux

Írások

Last.FM

2008.10.24. 23:01 osliner

Valsag es a linux

 

A nagyvallalatok szamara a licenszdijak gyakorlatilag minimalisak, sot ingyen kapjak az ablakokat es supportert fuzetnek, a linuxra valo migralas koltsege pedig sokkal magasabb lenne, amire pont egy ilyen valsag miatt nincs tokeje kolteni. Raadasul nagy a kockazata a bevalt rendszereik lecserelesenk egy ismeretlenre. Az ilyen kockazatos befekteteseket nem valsagok idejen lepik meg.
Amivel ez ellen lehet ervelni az egy jobb TCO linux eseten, de errol senki sincsen meggyozve hogy a linuxe jobb lenne, hiszen tipikusan olyan mutato, amit mindenki ki tud a sajat javara hozni, raadasul a linuxhoz erto szakemberek szama is joval alacsonyabb.

A linux palyaja az oktatas, kozszfera, es a kkv-k, bar mivel a nagyvallalati szektor elegge telitett, ezert az ablakokat fejleszto ceg is mar inkabb a kozepvallalati szektorra lő.

Nem lelombozni akarok senkit, nem azert irom, csak azt szeretnem mondani, hogy ez a valsag nem feltetlen jott jol a linuxnak, a vista bukasa egy pezsgo, kockaztatni mero, uj dolgokra fogekony gazgasagban nagyobb elony lenne az uzleti szferaban.

Ugyanakkor a linux "hagyomanyos" palyain, ahol amugy is mostanaban bontogatja a szarnyait, mint az oktatas es a kozszfera, ott serkentheti egy ilyen valsag a terjedes utemet, hiszen ezek a szervezetek egeszen mas dontesmechanizmussal mukodnek, ezert ezeken a teruleteken erdemes most probalkozni.

Tovabba ha nem desktop linuxban gondolkodunk akkor a serverek piacan is lehet lepni, a mikozben a front gepeken maradhat a jol megszokott windows, es a levelezo szervert az sap-t, stb egy linux kiszolgalora migralni. Raadasul egy mar amugy is bevalt es mukodo model sok referencia projekttel.

 

23 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://osline.blog.hu/api/trackback/id/tr60730498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy nyílt forrású biznisz 2008.10.27. 11:48:39

Válság: lehetőség a nyílt forráskód számára?Az osline blogban olvastam egy érdekes cikket, amely a válság Linuxra gyakorolt hatását taglalja. Mivel szinte megegyező véleményem van a dolgokról, itt nem fogom leírni ugyanezt, inkább úgy döntöttem, továbbgon…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.10.24. 23:37:37

Megkérdezhetném, hogy van-e tapasztalatod-e téren, esetleg nagyobb cégnél dolgozol-e, hogy így ilyen meredek nem választ adtál, egy szerintem jóval komplikáltabb kérdésre.

osliner 2008.10.24. 23:51:33

olvasd el megegyszer, nem adtam nem valaszt, csak objektiven lelkesedek.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.25. 06:01:24

szvsz tele vagy alaptévedésekkel. nagyvállalatnál dokgozom, és a több, mint 5k db (!) win licenszet éppen úgy megfizettetik velünk, mint bárki mással. jó persze, kapunk mennyiségi kedvezményt, de akkor is tévedsz...

ja, és ahol csak tudunk épp most át állunk át a serverek (oracle, web, ftp, fileserver, stb.) linux-ra (redhat)... egyedül csak az exchange miatt nem tudunk mindent leváltani.

szóval: feküdj vissza aludni, mielőtt ennyi marhaságot összehozol...

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.25. 06:03:37

egyébként érdekes, hogy mások is épp ellenkezőleg látják, mint te:
itcafe.hu/hir/linux_eve_red_hat_whitehurst.html

osliner 2008.10.25. 20:17:31

az a gond hogy tul elvadult vagy, es sertve erzed magad ha valaki nem csak pozitivan nyilatkozik a rozsaszin linuxodrol.. ezen valtoztass, ha nem igy lenne eszrevetted volna hogy mit irtam a serverekrol, csak nem volt idod figyelni a sertodes mellett.

Lojzi 2008.10.25. 23:39:08

John bácsi nem fejleszt tovább Linuxot mert elbocsájtották a cégétől. Jacket is kirúgták, a leépítések miatt, nem tudja karbantartani az általa fejlesztett csomagot.

Két oldala van mindennek. Ha nincs hamham, nincs hobbi kódolás.

osliner 2008.10.25. 23:47:48

ez egy teljesen masik tortenet, persze lehet hogy igaz, de nezhetjuk azt az oldalat, is hogy nincs melo, ugyhogy elkodolgat :) legyunk bizakodok.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.10.26. 02:16:54

Én is cett véleményén vagyok, tapasztalatok nélkül. A Windows és MS Office nem kevés licenszdíjjal jár, minden átállás történeténél azt olvasom, hogy mennyit tudnak megspórolni ezen. Tanítani csak egyszer kell (és az sem bonyolult, mert otthon is lehet tanulgatni, anélkül, hogy az embernek egy fillért ki kellene adni), de a licenszeket folyamatosan kell hosszabítani. Ja és még csak két szoftvert említettem, hol vannak még az egyéb programok.

Továbbá ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:
news.zdnet.co.uk/software/0,1000000121,39379900,00.htm?r=2

Lojzi: és mennyi annak az esélye, hogy ezeket az embereket fogják kírugni? Sőt, ugye ha esetleg átállnak jobban a cégek a szabad szoftverekre, akkor ezek a kirúgott emberek még kedvüknek való állást is jobban találhatnak. Meg ugye köztudott, hogy a kódolás csak egyfajta formája a közösbe való beleadásnak. Sőt, ugye ha csökken a cégek költsége az által, hogy lecserélik a szoftvereiket, nem is biztos, hogy ki kell rúgni az embereket.

osliner 2008.10.26. 11:45:41

orulok hogy ilyen bizakodoan alltok hozza a dologhoz, az eddigi tapasztalataim alapjan ezek nagyon rozsaszin velemenyek, egy nagyvallalati donteshez nagyon karcsu erv hogy otthon is meglehet tanulni:)

Ne keverjuk a kkvkat a nagyvallalati piaccal egeszen mas, kkv szinten lehet nagyon sikeres projekteket futtatni mar most a desktop linuxnak sok helyen.

Ahhoz, hogy sikeresen fel lehessen venni a versenyt a piacon a zart megoldasokkal akkor latnunk kell a mieink korlatait is, ameddig ezt valaki nem fogadja el, csak a rozsaszin almaiban kergeti az ubuntu logos lepkeket.

A linkelt cikkedben sem a desktop linuxokrol van szo nagy reszt, hanem altalaban mindenfele opensource megoldasokrol, itt ott egy nagyvallalatban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.26. 12:03:31

tanulás: hát nem tudom, én 5 éve végeztem, és mi voltunk a 6. évfolyam, akiknek már volt minimum egy félév linux (de ha a valós idejű rendszereket és a párhuzamos rendszereket is ide számolom, akkor 4). szóval nem hinném, hogy kevés a linux-os szakember. max. azt tudom elképzelni, hogy linux admin-t profin nem minden pistike sajátította el az otthoni dekstop win kattintgatásokkkal, hanem tényleg csak aki vette a fáradtságot és tanulta normálisan, az lett jó szakember. ezeket pedig rendesen meg kell fizetni, hisz értékes a tudásuk...

szota 2008.10.26. 12:44:46

OSLINERnek igaza van!
A licencek költsége csak 1 tétel az átálláskor. A nagyobb falat a képzés és az ezen idő alatt kieső haszon.
Nyilvánvaló, hogy 1 ember ha kikerül a megszokott környezetből nem fog azonnal 100%-on dolgozni, csak azután, hogy megszokta az új környezetet.
Számolj utána. Nagyságrendekkel több pénz mint amennyit szoftverre költenek!!!

osliner 2008.10.26. 13:01:29

Ezt hiaba tudod te meg en, lehet szakembert talalni, csak nem engem kell meggyozzel. Sajnos ez mindig elso szamu ervkent merul fel. Most azon dolgozom hogy ezeket az ketelyeket hogyan lehet eloszlatni.

Raadasul nagyon elkanyarodtunk a tematol, a valsagrol van szo, hogy a valsag milyen hatassal van a linuxra, es a bejegyzesemben is arra szeretnek ramutatni hogy bizony vannak ketelyek, kockazatok es kockazatos berhuazasokat nem valsagok idejen szuletnek. maradjunk ennel a szalnal.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.10.26. 15:02:50

Francia csendőrség átállása:
afp.google.com/article/ALeqM5iU4Lq7tOR_WVOJLZ3IeRaIH03x6w

70 ezer gép (nem számítva a szervereket!), tehát nem kicsi szervezet, összesen kb. 100 ezer alkalmazott. 2014-re állnak át teljesen Ubuntu-ra. Évente 7 millió eurót spórolnak meg az összes gépen, most, hogy folyamatosan átállnak Windows-ról és MS Office-ról. Ez évi 1,9 milliárd forintot jelent. Szerintem ennyit biztosan nem költenek oktatásra. És az oktatás egyszeri dolog, a licenszelés nem. 2004-ben 13 ezer MSO licenszet vettek, most ez csak 27.

****

Amúgy persze, hogy nem egyszerű átállni, ezt senki se mondta. A nagyobb szervezeteknek évek szükségeltetnek, de ők szépen meg is tervezik ezt, nem kapkodják el. Senki sem vár hírtelen növekedést a "Linux" használatában, és nem is lesz ilyen.

És igen, az oktatással kell kezdeni, már általános iskolában, amint belekerül a tananyagba a számítógép kezelésének a tanítása. Ezért káros amit a magyar kormány csinált az újjabb szerződéssel, ahogy RMS is mondta Microsoft függőket képeznek az iskolákban.

osliner 2008.10.26. 15:48:28

"Ugyanakkor a linux "hagyomanyos" palyain, ahol amugy is mostanaban bontogatja a szarnyait, mint az oktatas es a kozszfera, ott serkentheti egy ilyen valsag a terjedes utemet"

a kozszfera es a nagyvallalati piaci szereplok ket kulonboo dolog.

ervin d · http://www.marketingszoveg.com 2008.10.26. 17:39:48

Érdekes cikk, szerintem nagyon jó a rálátásod!

Akartam én is írni a témában, de lehet, csak egy link lesz néhány kiegészítéssel, mert én is hasonlóan látom a dolgokat.

ossbiz.blog.hu

Tomi 2008.10.26. 17:41:37

megint a ruszkik csinálják jól a dolgot, az oktatásba beviszik a linuxot. egyébként a híreket kell csak figyelni, hogy kik és hol állnak át linux-ra... csak az ubuntu.hu-n a héten vagy 4 cikket láttam erről, nem kell egymást fikázni mindenki nézegesse azokat a cikkeket!

osliner 2008.10.26. 20:17:25

sajnos nalunk ezt meg nem ismertek fel es ms trollokat kepeznek az oktatasban nem informatikai tudast adnak.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.10.31. 18:12:50

A német külügyminisztérium szerint a nyílt forrású program fenntartása kevesebbe került számukra, mint a zárt rendszereké:
www.metamorphosis.org.mk/content/view/1279/4/lang,en/

Az átállást 2001-ben kezdték jövőre fejezik be, régebben évente 3000 eurót költöttek gépenként évente, most ez az összeg 1000 euró a nyílt forrású szoftverekkel. Az elsődleges ok az átállásra a költségcsökkentés volt.

Persze tudom, hogy egy 11 ezer gépet működtető minisztrériumot nem lehet nagyvállaltként felfogni. :)

osliner 2008.11.01. 23:17:45

ismet leirom: "..a linux "hagyomanyos" palyain, ahol amugy is mostanaban bontogatja a szarnyait, mint az oktatas es a kozszfera.."

Valoban nem lehet nagyvallalatkent felfogni egeszen kulonbozo dolgok. Teljesen mas celokrol, dontesmechanizmusrol, preferenciarendszerekrol van beszelsz.

amugy ha erdekel a kozszferas linux akkor utanna tudsz olvasni a makedon projektrol vagy a francia rendorseg 70ezer geperol is.

Atomgoa 2008.11.13. 20:42:22

egy cikk az IT cafe-ról:

itcafe.hu/hir/windows_linux_free_the_penguins.html

"A gazdasági és pénzügyi válság következtében váratlanul nagyarányú az érdeklődés a Windowsok kiváltására szolgáló projekt iránt."

osliner 2008.11.14. 01:30:55

Atomgoa: milyen teruletrol is beszelnek a cikkben? oktatas, kozszfera? akkor nem idezem ujra.

Atomgoa 2008.11.15. 14:46:21

Osliner,
Nem kell idézned semmit. Anyanyelvem a magyar, mind a postodat, mind a kommenteket, mind pedig az általam linkelt cikket elolvastam. Ezután pedig idetettem egy a témához némileg kapcsolódó linket, se nem megerősítendő, se nem megcáfolandó a postodat és az arra érkező kommenteket. Amolyan látókör szélesítő szándékkal. Ahogy mondani szokták: kommentár nélkül. Azt gondoltam, ezen a blogon ez lehetséges.

osliner 2008.11.15. 16:09:23

Felreertettem, valami ujabb trollkodasra gyanakodtam :) elnezest. Ez esetben orulok hogy ezzel is szelesitetted a blogot. :)
süti beállítások módosítása